2010. augusztus 12., csütörtök

Álszentség reloaded

Februárban már volt egy hasonló ügy, gondolom ezen felbuzdulva döntöttek úgy valakik, hogy polgárpukkasztanak egy kicsinyt. Létrehoztak egy oldalt (mangia gatti = egyél macskát), ahol ízletes macskarecepteket közöltek, és az állatvédelmi törvényt idézve rámutattak, hogy eme négylábúak fogyasztását semmi nem tiltja. Amit igen, az az állatokkal való kegyetlen bánásmód.

Részlet a téma kapcsán az sg.hu-n megjelent cikkből: "Az internetes oldalon utalnak arra, hogy Olaszországban a házi állatokat törvény védi, de a nyulak is ezek közé tartoznak, húsuk mégis minden élelmiszer-áruházban megtalálható - érvelnek a szerzők, akiket tiltakozó e-mailek százai árasztottak el. Az Aidaaa állatvédő szervezet elnöke, Lorenzo Croce feljelentést tett a rendőrségen és a honlap azonnali bezárását követeli. "Aki állatokat kínoz és gyilkol, azt a legszigorúbban meg kell büntetni" - szögezte le."
Nos, a honlapot ugyan nem zárták be, viszont a recepteket eltávolították, helyettük jelenleg az alábbi szöveg olvasható: "Questo sito e' chiaramente un burla. Togliamo le ricette (tutte raccolte sul web, abbiamo semplicemente sostituito la parola "coniglio" con la parola "gatto") perche' alcune persone potrebbero prenderle sul serio e cucinare il proprio gatto. L'immagine qui a fianco mostra un piatto a base di coniglio. Un sentito ringraziamento va all'AIDAA per la ristrettezza mentale dimostrata.", ami durva fordításban nagyjából annyit jelent, hogy ez az oldal nyilvánvalóan fake, mindössze annyit kellett tenni a létrehozásához, hogy az interneten fellelhető receptekben a nyúl szót macskára cserélték, ám egyesek komolyan vették, hogy itt valaki macskát akar főzni, hogy a képen látható étel nyúlból készült, továbbá megköszönik az AIDAA állatvédő szervezetnek az általuk mutatott agyatlanságot szűklátókörűséget.
A főállatvédő nyilatkozata kapcsán ismét el lehet gondolkodni azon, hogy ugyanazon bánásmód hogy minősülhet egyes fajok esetében elfogadhatónak, más fajok esetében állatkínzásnak. Vagy nézzük így: vannak a háztáji, többnyire szeretettel és odafigyeléssel nevelgetett állatok, akik végül mégiscsak táplálékként végzik - méltó élet és kegyes halál után, és vannak a 'gyárilag' nevelt lények, akik szemünktől távol élnek nyomorultul és halnak nem mindig fájdalommentes halált (hogy aztán mi tiszta lelkiismerettel vehessük le az élőlényre már semmiben sem emlékeztető, steril csomagot a polcról). És ebből a szempontból már teljesen lényegtelen az állat faja. Nem ezen a különbségen kéne inkább felháborodni?
Külön üdvözletem azoknak, akiknek ismét sikerült előbb lőni aztán gondolkodni. Bár utóbbiban nem vagyok biztos.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése