2013. március 19., kedd

Zu Risiken und Nebenwirkungen...

"Kevesebb támogatást kapnak a látványsportok" - olvasom az egyik napilapban. Hogy melyek ezek, nem derül ki az egyébként viszonylag érdektelen, adatokkal teletűzdelt írásból, de nem is ez a lényeg, és nagyjából be tudom határolni a kategóriát.
Viszont elindult bennem egy gondolat. Meglehetősen utópisztikus, de azért mégis. Hogy tudniillik mindig a profi sportról van szó. Egy-egy kósza kampánykezdeményen túl nem láttam annak érdekében tett - központi - erőfeszítést, hogy a magyarok végre fölemeljék a hátsójukat a fotelből, és mozogjanak. Mintha a tömegsport valami csúnya szitokszó lenne. Holott az évtizedek óta tartó agóniájában is agyonsztárolt és -szponzorált foci helyett inkább ezt kéne népszerűsíteni.
Siralmas statisztikák szólnak a magyarok egészségi állapotáról, a gyógyszerfogyasztás riasztó mértékéről, a depresszáltságról, az öngyilkosságok számáról. Pedig itt a sport, a kézenfekvő megoldás, egy olyan gyógyszer, melynek kockázatai és mellékhatásai számosak: energiával való feltöltődés, a hangulat és a közérzet javulása, az egészségi állapot javítása, a várható élettartam növelése, urambocsá' csapatsportok esetén közösségi élet...
És mindehhez képest hol a propaganda? Hol a - nem is feltétlenül anyagi - támogatás?
Lehetne például népszerűsíteni a természetjárást, a futást, a gyaloglást - ezek költsége minimális, mert nem feltétlenül igényelnek speciális felszerelést, ráadásul bárki elkezdheti, edzettségi szintjétől függetlenül.
Persze az anyagiak is szükségesek lennének, hiszen egy edzőtermi bérlet, egy uszodabelépő, pályabérlés vagy egy tanfolyam ma már sokaknak megfizethetetlen. Öröm olyan helyen élni, ahol egy kis odafigyelést lehet tapasztalni, ahol már a sokadik szabadtéri fitness-park nyílik, a nyugdíjasok ingyen járhatnak uszodába, és a tavasztól késő őszig tartó sportprogram-sorozatban mindenki találhat a saját ízlésének és fittségének megfelelőt, a 'költség' csupán egy regisztráció az eseményre.
Tessék kérem példát venni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése